INTERVIU EXCLUSIV. Tudorel Toader, fost ministru al Justiției: ”Dacă aș fi fost în locul lui Stelian Ion, nici eu nu aș fi semnat proiectul Anghel Saligny”

INTERVIU EXCLUSIV. Tudorel Toader, fost ministru al Justiției: ”Dacă aș fi fost în locul lui Stelian Ion, nici eu nu aș fi semnat proiectul Anghel Saligny”
Publicat: 07/09/2021, 17:30

Avocatul Tudorel Toader – fost ministru al Justiției în guvernarea PSD – a declarat în exclusivitate pentru GÂNDUL că nici el nu ar fi semnat proiectul „Anghel Saligny” dacă ar fi fost în locul lui Stelian Ion, în măsura în care nu ar fi avut originalul.

Reamintim că „mărul discordiei” dintre PNL și USR PLUS, mai exact dintre premierul Florin Cîțu și fostul ministru Stelian Ion, a fost avizarea proiectului „Anghel Saligny”, despre care șeful remaniat al MJ spunea că nu l-a primit în original la Minister și de aceea nu l-a semnat.

Tudorel Toader – care în prezent intră ca avocat în procesul lui Dumitru Dragomir ca apărător al lui Ioan Bendei – spune că el, pe vremea când era ministru, a respins la rândul lui proiecte de lege venite din sfera politicului. Și dă ca exemplu Legea recursului compensatoriu.

GÂNDUL l-a întrebat pe avocatul Tudorel Toader cum vede remanierea lui Stelian Ion din fruntea Ministerului Justiției, iar acesta a fost extrem de tranșant.

Tudorel Toader: Problema de remaniere este o treabă a Guvernului, de competență a primului ministru. Că primul ministru o face de comun acord cu Alianța, cu cei care formează majoritatea sau poate de unul singur, aia o prevede Legea 90 privind organizarea Guvernului.

Reporter: Dar dacă acel proiect v-ar fi venit dumneavoastră, l-ați fi semnat fără să fie original?

Tudorel Toader: Nu. De multe ori eu am primit proiecte de lege pe care le-am respins; pe fond, pe procedură, pe neconstituționalitate. Și le puteți vedea! Pot să vă spun eu ce nu m-ați întrebat?

Reporter: Vă rog.

Tudorel Toader: Pe recursul compensatoriu. La recursul compensatoriu (proiectul – n.r.) a plecat din Guvernul Cioloș. Când a venit la Minister de la Parlament– și eu eram ministru – am dat un punct de vedere pe care îl găsiți în dosarul procesului legislativ, că nu susținem proiectul de lege (la MJ – n.r.). Când proiectul s-a dus la Curtea Constituțională, eu, sub semnătura mea, am scris 18 pagini că legea, în forma în care a ieșit din Parlament, e neconstituțională. Sigur, CCR a respins, președintele a promulgat – treaba lor! S-a creat o percepție publică privind recursul compensatoriu în sarcina mea. Dar eu – documentați-vă pe procesul legislativ – am spus că nu susținem, că-i neconstituțional.

Tudorel Toader, „colecționarul de robe”

Tudorel Toader a făcut aceste declarații la finalul ședinței de judecată din dosarul lui Dumitru Dragomir, unde îl apără pe inculpatul Ioan Bendei. Nu este singurul fost ministru al Justiției din acest dosar. Firma RDS&RCS este apărată de Valeriu Stoica, șeful MJ pe vremea premierilor Victor Ciorbea și Radu Vasile.

Întrebat cum e să îmbrace, din nou, roba de avocat după ce a fost ministru al Justiției, Tudorel Toader a răspuns: „Eu am îmbrăcat prima dată roba de procuror în 1986 și am purtat-o 4 ani, cred eu, cu demnitate. Mi-a plăcut. În 1991 am devenit avocat. Am plecat din procuratură prin demisie ca să fiu asistent la Facultatea de Drept. Am purtat roba de avocat până în septembrie 2006 când am devenit judecător la Curtea Constituțională. Pe timpul celor 10 ani cât am fost judecător am rămas suspendat din avocatură. Am rămas suspendat și pe timpul cât am fost ministru, după care mi-am reluat atribuțiile de rector. Eu am spus de mai multe ori și îmi place formula Eu, acasă, am o garderobă de robe! Robă de procuror, de avocat, de decan, de rector și de judecător CCR. Am revenit în avocatură și vreau să vă spun că mi-am cumpărat o robă nouă și chiar am avut un moment de bucurie!”.

Ionut Muresan
Ionuț Mureșan este reporter pe domeniul Justiție-Afaceri Interne din 2006 și a lucrat de atunci pentru publicațiile NewsIn, Gardianul, Puterea, Mediafax, mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Elenei Lasconi după ce CCR a decis renumărarea voturilor de la alegerile...
Elena Lasconi, prima reacție după ce CCR a cerut renumărarea voturilor: 'Este absolut îngrozitor!'
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din...
Orașul tot mai la modă din România unde se găsesc apartamente sub 10.000 de euro....
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” |...
Augustin Zegrean explică ce se întâmplă după renumărarea voturilor. Turul doi ar putea fi organizat...
Prietenii lui Călin Georgescu. Cu cine se întâlnește candidatul care a câștigat primul tur al...
BREAKING NEWS | CCR vrea renumărarea voturilor din turul 1! De ce s-a luat această...
Condimentul banal care poate provoca halucinații severe. Majoritatea românilor îl au în bucătărie
Cristian Pîrvulescu, despre demersul lui Cristian Terheş şi decizia CCR: "Este evident, se încearcă relansarea...
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa...
Alocațiile cresc considerabil de la 1 ianuarie 2025! Cine sunt cei care vor beneficia lunar...
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
Poți să depășești prin dreapta un vehicul care circulă pe banda 2? Care sunt regulile...
CSAT a constatat că TikTok a influenţat alegerile prezidenţiale din România: Un candidat a beneficiat...
ADEVĂRUL despre UNIREA Bucovinei cu România! „Eram în contact cu...
Călin Georgescu a intrat în panică. Decizia care-l blochează: E singura cale!
Actor mort pe scenă. Fanii sunt în stare de șoc
Ce semnifică simbolul care apare în videoclipurile lui Călin Georgescu. Este mai mult decât un...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Elena Viscu, fosta soție a lui CRBL, a vorbit despre perioada grea în care se...
Mihai Bendeac, în stare de șoc: "Eu nu auzisem nimic"
BANCUL ZILEI. Profesoara către Bulă: -Măi puturosule, cum poţi să dormi la mine la oră?
Obiectivul de a menține creșterea temperaturii anuale sub 1,5 grade Celsius, complet compromis